Na zápisoch ZŠ očakávajú zhruba rovnaký počet detí ako vlani

04.01.2011 Prešov

Prešov 4. januára (TASR) – Prešovský školský úrad očakáva, že do prvého ročníka základných škôl (ZŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov, by sa mohol zapísať zhruba rovnaký počet detí ako vlani.
\"Tieto odhady vychádzajú predovšetkým z počtu predškolákov, ktorí navštevujú mestské materské školy (MŠ). V tomto školskom roku je to 848 detí, k nim však môžu pribudnúť aj deti z neštátnych MŠ a dá sa očakávať, že do mestských ZŠ sa zapíše aj niekoľko detí z okolitých obcí, \" uviedla pre TASR hovorkyňa prešovskej radnice Iveta Adamová.
V školskom roku 2010/2011 z 841 predškolákov nastúpilo do 1. ročníka 798 žiakov. Keďže v júni má ukončiť ZŠ 903 deviatakov, mesto počíta s celkovým poklesom detí v základných školách. Hovorkyňa dodala, že vzhľadom na kapacity mestských ZŠ je málo pravdepodobné, aby dieťa nebolo prijaté na školu, ktorú si rodič vyberie.
Zápisy detí do ZŠ sa uskutočnia v zákonom stanovenom termíne od 15. januára do 15. februára. Konkrétne informácie zverejňujú samotné ZŠ na svojich webových stránkach, v médiách, vo vstupných priestoroch škôl a oznamy doručujú aj do materských škôl.
Viaceré školy organizujú zápis slávnostnou formou, aby sa tento deň stal pre deti a ich rodičov pamätným dňom. Takýto slávnostný zápis sa uskutoční už v sobotu 15. januára na ZŠ Sibírska. O 10. hodine sa začína kultúrnym programom, v ktorom vystúpia školáci, uskutočnia sa tvorivé dielne a prehliadka priestorov školy. Podobné akcie pripravujú aj ďalšie mestské základné školy.
Hovorkyňa ďalej uviedla, že zápisy do materských škôl sa budú konať v termíne od 15. februára do 15. marca. Maximálna kapacita prešovských materských škôl je momentálne 2534 miest, pričom treba počítať s rezervou pre deti s odloženou povinnou školskou dochádzkou.
\"Je teda možné, že mesto kapacitne nedokáže vyhovieť všetkým žiadostiam o prijatie detí do MŠ, najmä čo sa týka detí mladších ako tri roky, \" dodala Adamová.
 

Vyberte región

mark